תל ג'מה
נתונים כלליים:
סוג הסיור: מסלול קצר ותצפית
זמן המסלול: שעה – שעתיים
רמת קושי: בינונית
שירותים: אין.
נקודות אפשריות לארוחה: שולחנות למרגלות התל
דרכי הגעה: הכניסה לתל מכביש 232, כמאה מטר דרומית לצומת רעים. הגישה משולטת ומתאימה לכל רכב. את התל רואים היטב.
שעות פתיחה– פתוח כל השנה בכל שעה
בWAZE – תצפית תל גמה
פרטים על האתר:
תל שגובהו 61 מטר מעל פני הים. נחל הבשור, המתחתר למרגלותיו ממזרח ומצפון נוגס בו וחושף את כל שכבות הישוב. בחפירות שנערכו בתל החל משנת 1926 (פיטרי) נתגלו ממצאים המעידים כי היישוב כאן נמשך החל מהתקופה הכנענית ועד לתקופה הפרסית ברציפות, עם מבני שלטון פרעוניים ולאחר מכן שרידי נוכחות רומית וביזנטית. חוקרים רבים הציעו לזהות את התל עם העיר ירזה/אורדה/ארצה המופיעה במפת מידבא ומוזכרת בכתביהם של מלומדים רבים מהעת העתיקה. עיר זו שימשה כגבול לממלכות קדומות ועורף חקלאי לאזור. על ראש התל נמצאו ממגורות גדולות לאחסון גרעינים ותבואה, כמו גם עצמות רבות של גמלים וחמורים המעידים על היות המקום חניית ביניים לשיירות. התל ממוקם על אחת מהדרכים הראשיות שהובילו מנמלי חוף עזה לכיוון באר שבע וחברון.
עקב גובהו ושליטתו על שטחים נרחבים, שימש התל כמוצב קדמי לכוחות התורכים והגרמנים במלחמת העולם הראשונה. שימוש דומה עשו בו גם הכוחות המצריים, שפלשו לנגב ב1948. במהלך מבצע "אסף" שיחררו לוחמי צה"ל את התל יחד עם כל אזור כיסופי-מגן.
מה רואים?
תל גמה מהווה נקודת תצפית היקפית על רוב שטחו של חבל הבשור. נתחיל את התצפית מצפון ונוכל לראות את אזור קיבוץ בארי, ומחסני התחמושת שנותרו כשריד לבסיס הענק הבריטי ששכן שם עד 1947. נמשיך לצפון מערב ונראה את מחנה הפליטים אל בוריג' ברצועת עזה ומעט יותר שמאלה את בתיה של דיר אל בלח' (גם ברצועת עזה). נביט מערבה ונראה את איזור קיבוץ כיסופים, כאשר בין התל לקיבוץ שדות מעובדים – לרוב גידולי תפוחי אדמה, חיטה ובקיץ חמניות ובוטנים. בדרום נוכל לראות את מחנה רעים ומעט רחוק יותר קיבוץ מגן. ממזרח לנו נראה את אזור נחל הבשור המגיע ממזרח לתל וחותך אותו במפנה הצפוני. סמוך אלינו ממזרח נראה את קיבוץ רעים, צפונית לו המושבים שוקדה, תושיה וכפר מימון ומאחוריהם נראה את בנינייה הגבוהים של נתיבות.
על התל ומורדותיו צמחייה רבה, כאשר השיח השולט הוא האטד. צמח קוצני ונפוץ באזור, מוזכר בתנ"ך (משל יותם) ובתלמוד כשיח בו השתמשו לגדר חלקות מפני פגיעת צאן.
כבר בטיפוס על התל תתקלו בחרסים רבים. אלו עדויות אילמות ליישוב האינטנסיבי שהתקיים כאן, ניתן לראות חרסים בצבעים וצורות שונות וזו גם הזדמנות לשלוח את הילדים לאתר מה מעניין ומוזר…
מי שרוצה להרחיב את ידיעתו על התל, החפירות והממצאים יכול לפנות לספרו המצויין של דן גזית, "חבל הבשור" או לאינציקלופדיה הארכיאולוגית של א"י.
מה עושים?
כאמור, התל מזמן תצפית המשולבת במעט הליכה על מנת לכסות את כל היקפה. מומלץ לרדת מן התל ולהקיפו לכיוון המפנה הצפוני, לרדת לתוך נחל הבשור וללכת סמוך לתל מזרחה. כשתתקרבו לצילו של התל תרימו את מבטכם ותוכלו לראות קינון של ציפורים בלס, שרידי לבני בוץ מהתקופות הפרסית והפרעונית וצמחיית גדה הכוללת רתמים, שיחי מלוח (שווה לטעום), שומר ומתנן. לאחר הליכה קצרה בתוואי הנחל נגיע לגשר הבטון, ממנו ניתן לעלות בחזרה לכיוון התל ולצעוד במסלול קצר המוליך אותנו לחורשת האקליפטוסים וחזרה לרכב. במקום שולחנות פיקניק ושטח מוצל רחב ידיים לפיקניקים. מוזמנים לטייל ולהנות מן הטבע!