בדרך השלום- סיור בנתיב הגרגרניות
נצא למסלול טיול ייחודי המספר על התיישבות ובנייה חדשה.
המסלול לוקח אתכם המטיילים לימים עברו של פינוי יישובי חבל ימית בשנת 1982 בעקבות חתימת הסכמי השלום עם מצרים והקמתם של יישובים חדשים בפתחת שלום הסמוכה לגבול עם מצרים.
חבל שלום הינו השער הצפוני לחולות חלוצה, מומלץ לבקר במאגר הלל – מאגר דרומי של מים מושבים (שפד"ן) שהוקם ע"י מקורות ונחנך לאחרונה.
איך מגיעים?
לבאים מכביש 232 מצומת גבולות, נוסעים מזרחה וחולפים על פני צומת מבטחים, צומת חולית וצומת אבשלום. בצומת אבשלום פונים לכביש 2211 עד לפניה למושב יבול.
נפנה שמאלה בכביש אספלט אל חורשת השלום (מסומן באדום).
לבאים מדרך השדות בבשור: נוסעים ישר בכביש 2200 ואחרי 2.8 ק"מ פונים שמאלה אל החורשה.
מסלול הטיול שלנו בלב החבל המדברי שנקרא פתחת שלום מתחיל בחורשת השלום המסומן בסימון שבילים בצבע כחול, בחורשה, יש חניון לפיקניק בצל העצים.
משם נצא לטייל בנתיב הגרגרנית: נתיב הטיול נקרא על שם פרח הבר "הגרגרנית הערבית" המכסה בפריחתה הלבנה את מרחבי הלס של הנגב בחודשי פברואר – מרס. עליו תלתניים, ועלעליו משוננים, פירותיו דמויי תרמיל המכילים זרעים הנובטים לאורך שנים אחדות תוך התאמה לתנאי האי ודאות במדבר.
לאחר הסיור הקצר בשביל הגרגרנית, נחזור אל הרכב וניסע בכביש אספלט, בדרך החממות ונפנה ימינה אל דרך עפר המסומנת בכחול, נמשיך בנסיעה כ- 1.5 ק"מ אל אנדרטת אוגדת הפלדה, שהוקמה להנצחת לוחמי אוגדת 84 שכבשה את פתחת רפיח במלחמת ששת הימים.
האנדרטה משתרעת על פני 15 דונם, במרכזה מגדל בגובה של 25 מטרים ומסביב למגדל 295 עמודי בטון בגבהים שונים. על ראש כל אחד מהם חלק מרכב שריון, במקורה האנדרטה הוצבה בכיכר המרכזית של העיר ימית. עם פינוי סיני בשנת 1982 הועתקה האנדרטה לכאן.
נטפס במדרגות אל לב האנדרטה ממנה נשקפת תצפית מרהיבה אל המרחבים שמסביב.
מהאנדרטה נמשיך בנתיב הגרגרנית עד ל"קירות ימית", משם יש דרך יציאה משולטת אל כביש 232, קירות בתי העיר ימית הוערמו כאן על החולות מתוך מחשבה שישמשו את המתיישבים בחבל. מהחלונות המסורגים מציצים חרדונים מופתעים ואריחי הקרמיקה שעיטרו מקלחות בהן פסקו המים לזרום לפני למעלה משנות דור, צובעים את האתר ההזוי הזה בירוק ובלבן.
נמשיך צפונה בכביש 232, ולאחר מכן נפנה מערבה בכביש 240.
ניסע כ- 1.4 ק"מ, נפנה ימינה ונחלוף על פני קיבוץ סופה ונגיע אל נירים הישנה (דנגור). הרב שלום דנגור, יליד בגדד כיהן כרב במצרים, רכש את האדמות עליהן קם קיבוץ נירים במסגרת עליית 11 היישובים שהוקמו בנגב בשיטת חומה ומגדל במוצאי יום כיפור של ה- 6 באוקטובר1946.
הקיבוץ נוסד בידי גרעין של השומר הצעיר מישראל ומאירופה. במקום חניון קטן ואנדרטה המספרת את קורות עמידתם של חברי קיבוץ נירים מול התקפת הצבא המצרי שפלש לכאן ביום הכרזת המדינה, 15 במאי 1948. לבאים בשערי האנדרטה מקדם המשפט "לא הטנק ינצח כי אם האדם". כן מצוינים בה העלייה על הקרקע של י"א הנקודות וקרבות נוספים מימי מלחמת השחרור. האנדרטה מעוצבת מבנה בטון דמוי בית בטחון ורחבה ובה מפת תבליט של הקרב, מצבת זיכרון ותעלות קשר מדופנות.
קיבוץ נירים העתיק אחרי המלחמה את מושבו, 15 ק"מ צפונה,ליד גבול רצועת עזה.
לבעלי רכב שטח 4X4 מומלץ לנסוע דרומה דרך השטח, לאיזור חולות חלוצה לטיול מדברי מרהיב עד ל'דיונה הגדולה '.