פארק שרשרת – נחל גרר
מידע כללי
אורך המסלול: הדרך המקיפה את הפארק כ- 3 ק"מ. הדרך מישורית ועבירה לכל סוגי כלי הרכב.
משך הסיור: בין 3-2 שעות ליום שלם , בהתאם לעניין.
מים: בחניון נחל גרר. אין שירותים לאורך המסלול.
כללי זהירות: אם יורד גשם, קרקע הלס הופכת לבוצית ויש להיזהר מהחלקה. מומלץ לא לעבור בדרך החוצה את אפיק הנחל בזמן שיטפונות, או אף אם יש חשש לשיטפון.
איך מגיעים?
פארק נחל גרר נמצא בין אופקים לנתיבות , הכניסה אליו היא מכביש 25. לבאים מצפון מערב- נוסעים על כביש 25 לעבר נתיבות., עוברים את העיר וממשיכים הלאה מזרחה עד הכניסה למושב תדהר, לבצע פרסה לחזור אל הצומת, לחצות את הכביש ולהיכנס אל דרך עפר.
הפארק הינו נקודת חן אשר עבר בשנים האחרונות שדרוג ופיתוח על ידי הקק"ל . זהו למעשה הגבול שבין אזורי עיבוד חקלאי ויישובי קבע לבין אזורי המרעה והנוודים.
הפארק ממוקם על אפיקו של נחל גרר, והוא יובלו הראשי של נחל בשור החורץ את מישורי הלס בנגב המערבי.
בגלל סמיכותו למושב שרשרת, זכה הפארק גם לכינוי – "פארק שרשרת".
לאורכו של הנחל מצויים מספר נביעות של מים מליחים . המים משמשים להשקיית עדרי צאן ולהרוויית צימאונם של חיות הבר והעופות הרבים המתקיימות כאן.
המסלול:
מדרך הכניסה ניסע על הדרך הנוסעת לאורך הנחל , אפיק הנחל מלא בצמחי קנה והפארק כולו נטוע בעצי אקליפטוס, בתקופת הפריחה ניתן לראות את מקבצי הפריחה של העץ בצבעים שונים. ניתן לצאת מהפארק במעלה הנחל בדרך המובילה אל התל המצוי במרכזו – זהו תל הרור, השוכן בלב היער, ובו מבנה המציין את קברו של אבו הורירה, שנמנה עם מצביאי הנביא מוחמד והיה אחד ממקורביו. השם אבו הורירה ("אבי החתלתולה") קשור למסורת המספרת כי האיש נהג לשאת עימו חתולה. במקום נערכו חפירות ארכיאולוגיות וארכיאולוגים שונים מזהים את התל עם העיר המקראית גרר.
במקום מבנה הרוס המציין את מקום קבורתו של אבו הרירה – הבדואים ממשיכים להגיע למקום ולבצע מעין "זייארה" – לבקש בקשות ואף לשחוט כבש .
בספר בראשית מסופר הסיפור על יצחק החופר בארות ומכאן אנו למדים כי נחל גרר שימש כמקור מים . העיר המקראית גרר ידועה במקרא כמקום משכנו של אבימלך שאליה מגיעים גם אברהם וגם יצחק ומסתבכים , אברהם מסתבך עם אבימלך , כאשר האחרון חומד את אשת "אחות" אברהם ההסתבכות השנייה היא עם יצחק ובה פורצת המלחמה על המים ככתוב : "ויחפרו עבדי יצחק באר בנחל וימצאו שם באר מים חיים, ויריבו רועי גרר עם רועי יצחק לאמור לנו המים" (בראשית כ"ז).
נחל גרר היווה לאורך כל ההיסטוריה מעין קו גבול ברור בין הארץ הנושבת שבה ניתן לקיים חקלאות ויישובי קבע לבין הישימון , ארצם של הנוודים ורועי הצאן .
רצוי וכדאי להסתובב ברגל במרחבי הפארק וליהנות מפינות מוצלות ומים משכשכים . במרחבי הפארק פזורים שולחנות פיקניק לרוב ובתקופת האביב שולט במרחב כולו הצבע האדום בהמשך הצבעים מתחלפים ומגיע תורם של הצהובים למיניהם .
הנגב ידוע בשקיעותיו היפות ביותר ואם נותרתם עד לשעת השקיעה כדאי להגיע לשטחים הפתוחים ולהסתכל מערבה על השקיעה כפי שרק הנגב מכיר .
אתרי ביקור סמוכים: פארק אשכול, דרך הבשור, בתרונות רוחמה, אתרי תיירות ניר עם, דרך נחל שקמה, החווה ההולנדית בשדה צבי, דרך הפסלים ביער חצרים.
חניונים קרובים: פארק נחל גרר, פארק אופקים, פארק אשכול (הכניסה בתשלום), חניונים בין רעים לבארי