בתרונות רוחמה – טבע ומרחבים עוצרי נשימה
בתרונות רוחמה- מסלול טיול
נתונים כלליים:
סוג הסיור: מסלול רכוב/ אופניים/מסלול רגלי קצר/ארוך ותצפית
זמן המסלול: שעתיים
רמת קושי: נמוכה – בינונית
שירותים: בחניון אתר הראשונים
נקודות אפשריות לארוחה: – שולחנות באתר הראשונים צמוד לרוחמה
דרכי הגעה: למגיעים מכביש 6 נוסעים דרומה עד צומת בית קמה. בצומת פונים ימינה בכביש מס' 293. כעבור כשני קילומטרים וחצי פונים צפונה (ימינה) בכביש מס' 334 "דרך ארץ הבתרונות", לעבר רוחמה ושדרות. כעבור שישה קילומטרים נגיע אל פניה ימינה שמשולטת בחום – "בתרונות רוחמה". למגיעים מכביש 232 פניה מזרחה לכביש 334, עוברים את קיבוץ דורות ולאחר הפנייה לקיבוץ רוחמה נמצא את השלט החום שמאלה ל"בתרונות רוחמה".
שעות פתיחה– פתוח כל השנה בכל שעה
בWAZE – "בתרונות רוחמה", "קיבוץ רוחמה"
המלצה חמה: באזור מסלולי אופניים המתאימים לכל הרמות והגילאים, שווה לשלב רכיבה על המסלולים המסומנים היטב בשטח.
פרטים על האתר:
שמורת טבע בתרונות רוחמה מהווה מוקד משיכה לאוהבי טבע וצבע בשל מרבדי הפריחה בחודשים ינואר עד אפריל.
בשמורה נקודת תצפית ובשוליה דרכי רכב ואופניים.
מה רואים?:
הצד המזרחי של השמורה משולט כ "בתרונות רוחמה". נפנה מהכביש הראשי לדרך שתקח אותנו מזרחית לקיבוץ רוחמה ומעט צפונה לנקודת תצפית מרהיבה על הגבעות הרכות והבתרונות המעוטרים בשלל פרחים, כלניות, נוריות, סביונים, דבורניות, עיריות ולעתים גם סחלבים. זהו למעשה קצה שפלת יהודה והמפגש עם ארץ הנגב. רכס הכורכר המזרחי השוכן מתחת לרגלינו מכוסה במעטה של אדמת לס ההולכת ונחרצת לאחר הגשמים, חושפת את הבסיס הכורכרי ומסבירה ולו במעט את המגוון הבוטני שייחודי למפגש קרקעות זה, כמו גם את שפע בורות המים והמבנים החצובים ובנויים מאבן הכורכר המקומית. בין רכס הכורכר של רוחמה לזה שממערב לו למעשה מתקיים מרזב המוליך משקעים לעומק האדמה ומאפשר קיום אגירת מי תהום ומשאבי צמח.
שימו לב: בשמורת הטבע בתרונות רוחמה אין מסלולי הליכה! הטיול בתוכה ברגל וברכב אסור מטעמים אקולוגיים.
גבעות רוחמה הן שריד של רכס הכורכר המזרחי ביותר במישור החוף הדרומי. האזור כולו מכוסה באדמת לס רכה, הנאטמת למים לאחר שנרטבת. מי הסחף, החודרים דרך סדקים, ממיסים את הכורכר שמתחת ללס, ממוטטים את אדמת הלס שבשולי הערוצים וגורפים את הקרקע, כך נוצרים "בתרונות" (מלשון ביתור = חיתוך). סוג הקרקע הייחודי מאפשר מפגש נדיר בין מיני צומח מגוונים ושפע של יונקים גדולים וקטנים, עופות, זוחלים ופרוקי רגליים.
חלק גדול מנוף הבתרונות נעלם עקב לחצי פיתוח (יישור השטח לצורך חקלאות, בנייה ותשתיות) והשמורה משמרת שריד כמעט אחרון לסביבת חיים יחודית זו. ההליכה על הקרקע העדינה פוגעת במרקם הייחודי ומסכנת את בית הגידול על הצומח והחי שבו.
המטיילים מוזמנים ליהנות מהתצפית המרהיבה על הנוף הייחודי של בתרונות הלס, "לראותם בלבד" ולסייע בשמירתם גם למען הדורות הבאים. מכאן אפשר לצפות מזרחה לכיוון הרי חברון ומערבה לכיוון מרחבי הנגב. בעלי רכבי השטח יכולים מנקודה זו להמשיך צפונה או צפול מערב לכיוון רוחמה כשהם מבצעים את כל העיקוף ומסיימים בחצר הראשונים. בעלי רכב רגיל מוזמנים לחזור לכביש, לפנות ימינה, מערבה, ולאחר מכן לכיוון קיבוץ רוחמה. כמאתיים מטרים אחרי הפנייה ישנה דרך עפר כבושה הלוקחת אותנו ימינה לכיוון חצר הראשונים של רוחמה. בחניון זה תמצאו את כל המתקנים הנדרשים למטייל משירותים ומים ועד שולחנות. צמוד לחניון נמצא אתר הראשונים של רוחמה שהקימו כאן את היישוב היהודי הדרומי ביותר בנגב ב 1911. קבוצה זו של פועלים חקלאיים חפרו את הבאר אותה תמצאו באתר, נטעו עצי שקד וניסו לקיים משק חקלאי קולקטיבי. מלחמת העולם הראשונה הביאה איתה ליישוב הצעיר מצוקות רבות ותלאות עד אשר הצבא התורכי אוסר את מירב המתיישבים. הנקודה ננטשת ורק ב 1920 מוקמת שוב, אך גם הפעם הקשיים מתגברים ולאחר פרעות 1929 שוב נאלצו לנטוש את המקום, שבו ב 1932 ועזבו סופית עם פרוץ המרד הערבי של 1936. לנקודה הגיעו ב 1944 חברי תנועת "השומר הצעיר" והקימו את הקיבוץ הנמצא במעלה הגבעה שממשיך ומשגשג גם כיום.
דרומית לאתר היה מנחת מטוסים קטן שראשיתו בימי מלחמת העולם הראשונה כשישבו במקום אנשי הטייסת הבווארית. את המנחת הכשירו במהלך מלחמת העצמאות לצורך מבצע אבק.
נחזור מאתר הראשונים לכיוון הכביש העולה לקיבוץ ונפנה שמאלה (מערבה) על סימון שבילים שחור ונרד לכיוון הסכר אותו בנו ראשוני רוחמה במטרה לאגום את מימי הגשמים ולהחדיר אותם פנימה לקרקע. אפשרות נוספת לטיול רגלי קצר היא להשאיר את הרכב בפיצול לשחור ולרדת לכיוון שביל מסומן ירוק שיקח אתכם לסכר ומשם לנקודה הבאה- הכפר ג'ממה. חורבת גממה נגישה רגלית או על גבי אופניים, הייתה מקום מושבם של כפריים פלאחים שהיו אריסים של שבט אל עטאונה שישב בהוג' (דורות). הכפר בנוי על יישוב ביזנטי שאת שרידיו ניתן לראות פזורים בכל עבר, החל מהצעדים הראשונים שתפסעו לאחר מעבר הגדר ותוכלו לראות משמאלכם מבנה תת קרקעי ומאוחר יותר שרידי מבנים ובורות מים. בדופן הכורכרית נחצבו מערות ששימשו למגורים ואגירה. הדרך עוברת בין צמחייה מלבלבת ומספר עצי שיזף. בהמשכה נמצא חורשת שקדים ועצים נוספים בה ניתן להשתובב ולנפוש.
נחזור למפגש בין השביל השחור והכחול סמוך לסכר, ומשם נתחיל לעלות מעט צפונה ולאחר מספר דקות נמצא מימיננו כנסייה ביזנטית אותה גילו בשנות ה 50 וחלק מן הממצאים מוצגים בקיבוץ רוחמה. בכנסייה ניתן לראות חלק מהפסיפס בדוגמאות גיאומטריות, בור מים החצוב ברצפתה ומבני קבורה היורדים מתחת לכנסייה.
חוזרים לדרך וממשיכים צפונה ומערבה לנקודת התצפית של קק"ל ממנה אפשר להשקיף על האזור (פנייה לכחול). רכבי שטח יוכלו להמשיך הלאה עם הכחול לכיוון דורות או עם השחור צפונה.