דרך הבשור

דרך נופית שנפרצה בעזרת הקק"ל לאורך של כ-18 ק"מ בין הגן הלאומי פארק אשכול לקיבוץ צאלים. הדרך עוברת בתוך שמורת טבע.
עונה מומלצת: כל השנה (בחורף ובאביב המראות פשוט מרהיבים).
אזור / יישוב סמוך: קיבוץ מגן בצפון וצאלים בדרום.
דרגת קושי: קלה – בינונית
משך הטיול: כחצי יום
מידע כללי:
אורך המסלול 18 ק"מ , מתאים לכל רכב .
לאורך המסלול אין מי שתיה, מומלץ להצטייד לפני.
תיאור המסלול הוא מצפון לדרום, מכביש 241 (יש שילוט לדרך הבשור) אבל ניתן לעשותו גם בכיוון ההפוך.
תיאור המסלול:
דרך העפר בתחילתה עוברת באזור מצוקי הלס, משמאל ניתן להבחין בשטח פארק אשכול ובערוץ הנחל נמשיך דרומה ונגיע אל סוללת עפר עליה עברה מסילת הברזל שנסעה מרפיח לב"ש שהבריטים סללו במלחמת העולם הראשונה. באפיק הנחל שרידי גשר הבטון שעליו חצתה הרכבת את הנחל, בגדה ממול שיחזור של קטע המסילה כולל קרון רכבת.
נמשיך בנסיעה איטית דרומה, נהנה מהמרחבים ונתפעל מהגידולים החקלאיים.
מימיננו נוכל לראות את מושב עין הבשור ממפוני סיני שלאחר חתימת הסכמי השלום עם מצרים. מולנו נבחין בגבעה נישאה ,זהו תל שרוחן מומלץ להחנות את הרכב ולטפס רגלית אל התל.
התל היה מיושב לאורך תקופות רבות, החל מהתקופה הכנענית ועד להקמת המדינה עת נכבש המקום מידי המצרים במבצע "אסף".
על התל שרידים ארכיאולוגיים כמו קטע מחומת העיר העשויה לבני בוץ בני כ- 4000 שנה, שרידי מבנה ציבור ובחלקו הדרומי גם שרידי שער העיר הבנוי אף הוא לבני בוץ.
מראש התל תצפית מרהיבה על מישורי הנגב המערבי.
נמשיך בנסיעה ונראה מימיננו עץ שיטה גדול ובודד – ניתן לעצור כאן ולהנות מכוס קפה שהבאנו או לערוך פיקניק של ממש. בהמשך הדרך נחלוף על פני גב שרוחן המוקף בצמחיית קנה ואשלים ואשר סיפק את המים ליישוב שעל התל.
נמשיך בנסיעתנו דרומה ובהמשך הדרך נגיע אל באר רבובה. בשל ריבוי עצי האשל, דקלים, חרובים ועצי שיקמה – ניתן להבחין במקום למרחוק.
באר רבובה היא באר אנטיליה אשר שימשה את הבדואים תושבי הכפר רואייבה, הבאר שופצה ע"י הבדואים בימי המנדט הבריטי וראשוני המתיישבים במצפה גבולות רכשו מתושבי הכפר את מי השתייה.
נחזור אל דרך הבשור ולאחר נסיעה קצרה נבחין בפרדסים רבים אשר ניטעו בשנים האחרונות כחלק ממיזם חקלאי תחת המותג "נגב של צמיחה", פרדסים אלה מושקים בעזרת מי השפד"ן הנאגמים במאגרי הבשור.
הגענו לאזור המאגרים – ניתן להבחין בסכר שנבנה לרוחב האפיק ואשר מטרתו לעצור את מי השיטפונות ולהטותם לכיוון תעלת ההטיה בדרכם אל מאגר הצד, מכאן נשאבים מי השיטפונות ומופנים אל שני המאגרים המצויים בצמוד לדרך הבשור.
מאגרים אלה הנם חלק ממפעל הנדסי משולב של הקק"ל וחברת מקורות לאיגום מי השיטפונות בחורף ואיגום מי השפד"ן בקיץ.
תחנתנו הבאה על דרך הבשור הנה הגשר התלוי הארוך ביותר בארץ.
זהו גשר תלוי שאורכו 80 מ' הנמתח בין שתי גדותיו של הנחל ומעל לבריכת מים טבעית המלאה כל השנה. מסביב לנביעה סבך של קנים, צבי ביצות ואגמיות. מעבר לגשר על מצוק הלס מצויה אנדרטה לזכר שני בני משאבי שדה שנהרגו במקום זה בתאונת טרקטורון.
מכאן נמשיך עוד מספר דקות ונגיע אל ההתחברות לכביש 222, כאן מסתיים טיולנו. לא לפני שנעצור לטיפוס על מגדל תצפית ממנו נשקפת תמונת נוף של נחל הבשור ובתרונותיו. ניתן להמשיך בנסיעה למסלול " דרך השדות" או לבקר באתרי אטרקציה נוספים באזור .